Minister Kuipers opent Landelijk Meldpunt Tekorten Medische Hulpmiddelen

04-07-2023

Eerste stap richting betere beschikbaarheid medische hulpmiddelen

Gistermiddag opende minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport officieel het Landelijk Meldpunt Tekorten Medische Hulpmiddelen. Dat deed hij tijdens een drukbezocht event in het Erasmus MC in Rotterdam. Om de continuïteit van de zorg te kunnen waarborgen, hebben inkooporganisaties in de zorg en zorgaanbieders dringend behoefte aan betere informatie over de beschikbaarheid van medische hulpmiddelen. Daarom lanceerde het Zorg Inkoop Netwerk Nederland - dat bestaat uit belangrijke spelers in de Nederlandse gezondheidszorg, zoals IAZ, Intrakoop, mProve, NFU en Santeon - het Landelijk Meldpunt Tekorten Medische Hulpmiddelen.
 
Patiënten en zorgprofessionals hebben recht op voldoende, goede en betaalbare medische hulpmiddelen. In Europa staat de beschikbaarheid van essentiële medische hulpmiddelen momenteel echter onder druk. Dat heeft te maken met verschillende factoren, zoals hogere grondstofprijzen, de (nasleep van de) coronapandemie, problemen in de leveringsketen en de Russische invasie in Oekraïne. 
 
Landelijk Meldpunt Tekorten Medische Hulpmiddelen
Het Landelijk Meldpunt Tekorten Medische Hulpmiddelen dat vanaf 3 juli operationeel is, fungeert als centraal loket waar leveranciers, zorginstellingen en andere samenwerkingspartners melding kunnen maken van eventuele verstoringen en tekorten in de beschikbaarheid van medische hulpmiddelen. Opvolging wordt centraal geregistreerd, geverifieerd en gecoördineerd. Kennis en capaciteit worden gebundeld en ingezet om de continuïteit en de kwaliteit van de zorg zoveel mogelijk te garanderen. Een hulpvraag bij leveringsproblemen wordt als landelijk tekort gedefinieerd en gepubliceerd wanneer medische hulpmiddelen landelijk meer dan 14 dagen niet beschikbaar zijn. 
Met de opening van het Landelijk Meldpunt Tekorten Medische Hulpmiddelen is een belangrijke eerste stap gezet richting een betere beschikbaarheid van medische hulpmiddelen.
 
Zorg Inkoop Netwerk Nederland
Tijdens de lancering van het meldpunt op 3 juli gaven vertegenwoordigers van het Zorg Inkoop Netwerk Nederland meer inzicht in de doelstellingen, werkwijze en voordelen van hun samenwerkingsverband en het Landelijk Meldpunt Tekorten Medische Hulpmiddelen: "Door als Zorg Inkoop Netwerk Nederland onze krachten en kennis te bundelen, kunnen we samen de beschikbaarheid, kwaliteit en betaalbaarheid van medische hulpmiddelen verbeteren, en zo de zorg voor patiënten en zorgprofessionals.", aldus Gerwin Meijer, directeur InkoopAlliantie Ziekenhuizen. “Het Landelijk Meldpunt Tekorten Medische Hulpmiddelen markeert een belangrijke stap richting een betere beschikbaarheid van medische hulpmiddelen in Nederland. Het meldpunt is een cruciaal platform in de samenwerking tussen leveranciers, zorginstellingen, andere samenwerkingspartners en de overheid om tekorten aan te pakken en de continuïteit van zorg te waarborgen.”